Søvn – en mirakelmedisin

med Ingen kommentarer

Host, host, host. Jeg er rammet av en vårforkjølelse og har bestemt meg for å sove meg frisk. Eller rettere sagt min kropp krever det. Jeg driver kun med lette innendørsaktiviteter, legger meg tidlig og sover til langt ut på dagen. Og det hjelper slik som så mange ganger tidligere.

Forskning viser at søvn er bra for immunforsvaret og at en eneste natt med for lite søvn øker risikoen for å bli forkjøla. Og ikke nok med det. Søvn er viktig for så mye mer.

Østernvann i kveldingen
Østernvann i kveldingen – Foto: Birgitta

Så hvorfor sover vi?

Matthew Walker, professor i neuroscience og søvnforsker ved Berkley Universitet i California, har forsket på søvn i 20 år og kom nylig ut med en bok «Why we sleep». Han sier det er bare en myte at eldre mennesker trenger mindre søvn. Både Margaret Thatcher og Ronald Reagan skrøt av at de trengte lite søvn og begge utviklet Alzheimers sykdom. Nå er ikke dette et bevis for at lite søvn forårsaker Alzheimer, men det fins forskning som tyder på det.

Walker hevder at mindre en syv timers søvn leder til søvnmangel og at dette i sin tur kan lede til Alzheimers sykdom, kreft, diabetes, overvekt og dårlig mental helse.

Viktige funn

Her er noen viktige funn fra hans forskning når det gjelder kreft og Alzheimers sykdom:

  • Etter en natt med bare 4-5 timers søvn minker antallet «killer cells» (dvs. celler som angriper kreftceller som dykker opp i kroppen hver dag) med 70%. Noe som kan forklare hvorfor søvnmangel har sammenheng med kreft i tarm, bryst og prostata. WHO har til og med gått så langt at de har klassifisert nattskiftarbeid som mulig kreftfremkallende.
  • Søvn øker utvasking av avfallsstoffer fra hjernen.
  • Om du jevnlig sover for lite som voksen øker risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom. Det kommer av at avsetninger av amyloider (toksiske proteiner) dannes i hjernen hos de som har sykdommen. Under dyp søvn vaskes avsetningene av amyloider ut fra hjernen. Problemet er at disse amyloidene samler seg i de delene av hjernen som sørger for dyp søvn og bryter ned celler der. Det betyr at du kommer inn i en vond sirkel: Jo mer amyloid jo mindre dyp søvn; jo mindre dyp søvn jo mer amyloid og så videre.

Andre funn som gjelder fysisk helse:

  • En natt med for lite søvn vil medføre at hjertet slår fortere og blodtrykket øker.
  • Søvnmangel påvirker kroppens evne til å regulere blodsukker og kan gi forstadier til diabetes.
  • Søvnmangel minker hormoner som signaliserer metthet og øker hormoner som signaliserer hunger, noe som kan lede til overvekt.
  • Søvnmangel gir dårligere immunforsvar.

Walker har også studert effektene av søvn på mental helse og sier at når vi sover blir alle inntrykk vi har fått i løpet av dagen bearbeidet og når vi «sover på saken» kan det skje utrolige ting:

  • ting som vi vil huske husker vi bedre
  • ting som vi trenger å finne ut av finner vi ofte løsningen på
  • vi skjønner at noe som er blitt sagt og som såret oss kanskje ikke var så ille ment allikevel

Søvnmangel påvirker også humøret. Walker viste at amygdala ble 60% mer reaktiv ved søvnmangel. Amygdala er den delen av hjernen som regulerer frykt og følelser.

Hvor mye trenger vi å sove?

Vi sover i 90-minutters sykluser og vi trenger 4-5 slike søvnsykluser per natt for å unngå søvnmangel:

  1. kommer NREM-søvn (Non-rapid eye movement), da skjer bearbeiding av dagens inntrykk og minnene. Kroppen går inn i en lav energitilstand som er bra for blodtrykket
  2. kommer REM-søvn (Rapid eye movement). Det er da vi drømmer og hjerneaktiviteten er som i våken tilstand. Hjertet og nervene er også aktive. Walker vet ikke nok om denne fasen for å kunne forklare hvorfor dette skjer.

Det er først mot slutten av en 90-minutters søvnsyklus at vi kommer inn i dyp søvn som er så viktig for å rense ut avfallsstoffer fra hjernen.

Anbefalinger

Dr. Walkers anbefalinger for god og helsebringende søvn:

  • sov minst 7-8 timer per natt
  • gå til sengs og stå opp til samme tid hver dag
  • kom deg ut i dagslys tidlig om formiddagen
  • ikke se på TV, pc-skjerm, nettbrett eller mobiltelefon før sengetid (unngå det blå lyset)
  • ikke drikk kaffe eller alkohol på kvelden
  • ikke ta sovepiller

We sleep to remember and sleep to forget

Matthew Walker

Kilder:

Artikkel i The Guardian, 24. sep. 2017: Matthew Walker – Why we sleep?

Hjernevask under søvn. Hva skjer i hjernen når vi sover? professor Erlend A. Nagelhus UiO
Foredrag på Litteraturhuset 12. feb. 2019. Tema «God søvn-Sterk hjerne»


Legg igjen en kommentar