Om å komme i gang

med Ingen kommentarer

 

Dette med å skrive blogginnlegg sto på min «å-gjøre-liste» lenge før jeg begynte å gjøre det. Jeg hadde så mange motforestillinger, som; «jeg er ikke noe bra på å skrive og ikke kan jeg skrive riktig norsk heller», «jeg liker ikke en gang å skrive», «det vil ta så lang tid å skrive fordi jeg må sjekke alt jeg skriver opp mot hva ekspertene sier».

Til slutt tok jeg en beslutning om å begynne likevel etter oppmuntrende «pep talk» med Ingebjørg som hjelper meg med websiden.

For å kunne ta den beslutningen måtte jeg først vite: Hvorfor skriver jeg blogginnlegg og hvem skriver jeg for?

Svaret ble: Jeg skriver for å bli klar over min egne tanker om hva jeg mener med et godt og meningsfullt liv. Det betyr at jeg i utgangspunktet skriver for meg selv. Men jeg tror at det fins flere seniorer som stiller seg lignende spørsmål og som kan være interessert i å lese det jeg skriver.

Jeg besluttet meg for at skrivingen skal komme fra meg, fra mine egne tanker og erfaringer. Så får det være «godt nok for de svina» som Anita Krohn Traaseth sier.

Det var viktig å ta denne beslutningen og annonsere den for alle som fulgte meg på Facebook med følgende kunngjøring: «I løpet av sommeren vil det komme et blogginnlegg hver mandag i ti uker». Da jeg skrev dette hadde jeg allerede laget de fem første innleggene. Jeg hadde kommet i gang, og jeg visste at fem innlegg til det ville jeg klare.

De første innleggene brukte jeg lang tid på, opp til tre dager. Det tiende innlegget ble ferdig på tre timer. Da var jeg i siget og syntes til og med det var gøy å skrive om noe som var viktig for meg. Jeg hadde også fått noen tilbakemeldinger om at andre likte det jeg skrev. Og da høsten kom så ville jeg ikke slutte.

Så nå publiserer jeg mitt ellevte innlegg. Det handler om det å komme i gang og om motivasjon.

Motivasjon

Ordet motivasjon kommer fra det latinske ordet movere som betyr å bevege. Motivasjonen er det som driver deg fremover. Det som gir deg handlekraft. Det finnes mange motivasjonsteorier. Noen mener det hjelper å visualisere målet, og forestille seg at du allerede er i mål og hvor bra allting er da, for meg fungerer ikke det. Da blir følelsen for overveldende og det blir vanskelig å nå målet og dermed kommer alle motforestillingene.

For meg fungerer det bedre å tenke: Hva er det første jeg kan gjøre for å nå målet? En liten oppgave som jeg vet at jeg kan klare bare jeg setter i gang.

I mitt tilfelle var den første oppgaven å skrive titler på blogginnleggene. Hva skulle de fem første handle om? Deretter skrev jeg stikkord under hver tittel, altså litt mer om innholdet, pluss kanskje noen sitater. Når det var gjort kunne jeg begynne å skrive innledningen til hvert innlegg. Når jeg da hadde kommet så langt at jeg hadde tittel, innledning, stikkord, og sitater, da var halvparten av jobben gjord og så var det bare å fortsette.

Irena O’Brien sier i sin Neuro science school at vi kan ikke tenke oss til motivasjon eller handlekraft. Det er ulike deler av hjernen som blir aktivert ved tenking og handling. Det gjelder å bestemme seg og sette i gang å handle.

Begynn med å gjøre noe som er lite og som du med nitti prosent sikkerhet vet at du klarer. Og så når du lykkes med den første oppgaven produserer du dopamin til hjernen og du får lyst til å gjøre enda mer.

«Fremgang føder fremgang»

Så enkelt er det! Tenk for eksempel på at du skal rydde og rengjøre hele huset eller leiligheten din. Det virker som en stor og overveldende oppgave. Det vil ta lang tid og du har ikke lyst.

Tenk i stedet at du skal rengjøre benker og gulv på kjøkkenet. Det er overkommelig. Det gjør du på en halvtime og det blir så fint. Da kan du like gjerne ta badet, mens du i alle fall er i gang. Og fornøyd med at badet er rent så tar du også stuen og gangen.

Vips så har du fått gjort fire oppgaver fordi du satte i gang med den første.

Tips

  1. Bestem deg for hva du skal gjøre og hvorfor du gjør det. Fokuser på handling ikke på resultat.
  2. Fortell om din beslutning til noen som kan støtte deg underveis.
  3. Begynn med en liten oppgave som du vet med nitti prosent sikkerhet at du klarer.
  4. Vær glad over at du er kommet i gang og har klart den første oppgaven.
  5. Fortsett med neste oppgave mens du i alle fall er i farta.
  6. Gled deg over hver ferdige oppgave på veien mot målet.
  7. Ved motgang og ulyst, snakk med noen som støtter deg.

Punkt nummer 7 kommer jeg tilbake til i neste blogginnlegg 😉


Om du trenger en samtalepartner eller synes det er vanskelig å komme i gang på egenhånd?

Legg igjen en kommentar