Fem om dagen – ett nyttårsforsett for 2019!

med 2 kommentarer

Jag har ett nyttårsforsett om å spise mer plantebasert kost i 2019. I mine kurs og foredrag snakker jeg blant annet om hvordan folk i de «Blå sonene» lever. «Blå soner» er fem soner i verden der uvanlig mange mennesker lever til de blir over 100 år. Det er flere felles ting for disse folkene og én er at de spiser mye plantebasert kost og lite rødt kjøtt. Jeg mener at for være troverdig trenger jeg å leve som jeg lærer.

For å komme inn i nye vaner gikk jeg på et foredrag om «Tarmens medisin» holdt av Berit Nordstrand. Hun forteller det at vi kan ikke begynne med å spise plantebasert kost, sånn uten videre. Tarmene og fordøyelsessystemet må forberedes på det. Det kan resultere i problemer med fordøyelsen. For at vi skal kunne fordøye plantefibrene må bakteriefloraen i tykktarmen klare å fermentere plantefibrene. Og forutsetningen er at vi har nok melkesyrebakterier i tarmene, ellers råtner plantefibrene.

Så første trinn i å innføre et plantebasert kosthold er å sørge for at vi får i oss nok melkesyrebakterier. Det får vi fra fermentert mat slik som kefir, yoghurt og andre syrnede melkeprodukter. Fermenterte grønnsaker, laget slik som man gjorde før i tiden i saltlake, er også kilder til disse gode melkesyre­bakteriene. Surkål og sylteagurk fra butikken er ikke fermentert, mens rødvin inneholder fermenterte druer. Dessuten finner du de «gode bakterier» i surdeigsbrød, upasteurisert ost, spekemat (helst uten nitritt), rakfisk, rå eplesidereddik og kombucha (fermentert te).

Så langt er jeg kommet nå. Jeg har valgt å gå for tjukkmelk, eplesidereddik og kombucha. Det var lettest å få til på kort sikt. Jeg synes at tjukkmelk og kombucha smaker godt, men eplesidereddik er ikke noe særlig.

Neste trinn blir så å øke mengden grønnsaker i maten. De grønnsakene som Berit Nordstrand anbefaler er spesielt grønnsaker fra kålfamilien, som brokkoli, rosenkål, og grønnkål. I tillegg anbefaler hun mange fargerike grønnsaker og bær. De inneholder antioksidanter som blant annet er nødvendige for å forhindre at oksygen kommer inn i tarmens fermenteringsskammer.

I Berit Nordstrands bok «Tarmens medisin” finner du gode forklaringer på hvordan de «gode tarmbakteriene» fungerer og boken inneholder mange oppskrifter på tarmvennlig mat.

Boken har åpnet en helt ny verden for meg.

Det kan godt hende at jeg kommer tilbake og forteller mer om erfaringer fra å bruke rådene i boken. Og jeg håper inderlig at jeg vil kunne si at jeg klarer meg godt uten eplesidereddiken. Velbekomme!

2 Responses

  1. Marit Stormark
    | Svar

    Så bra Birgitta. Nå er det litt sent på natten, men skal du holde foredrag om dette tema? I så fall melder jeg oss på!

    • Seniorcoachen
      | Svar

      Marit, dette er et tema jeg bare nevner litt om i mine foredrag og kurs. Det er når jeg snakker om hvordan folk lever i de «Blå sonene». Vi som bor i Norge kan ikke leve helt som dem, men dette med å spise plantebasert kost er én ting som vi også kan gjøre. Da ville jeg for det første vite mer om det og for det andre prøve selv for å vite hva jeg snakker om. Jeg holder ikke noen utdypende forelesing om «tarmens medisin». Jeg anbefaler Berit Nordstrands bok om du vil sette deg inn i temaet.
      Neste gang jeg skal holde foredrag er 7. februar kl 12 på Ringhøydens Seniorsenter i Bærum. Tittelen på foredraget er «Setter du ditt lys under en skjeppe?». Jeg skal også holde foredrag på biblioteket i Kongsvinger 14. februar kl. 12. Da handler det om «Hva skal jeg gjøre når jeg blir stor? – Selvrealisering for seniorer.»

Legg igjen en kommentar