Nyttårsforsetter handler om å endre vaner

med 2 kommentarer
Utsyn over Østernvann
Utsyn mot Nordmarka

Vaner er inngrodde handlingsmønstre. De går på autopilot. De krever ikke noen større tankevirksomhet eller disiplin. De er lette å gjøre.

«Hvis du gjør det du alltid har gjort, får du det du alltid har fått»

Men det å slutte med en vane, og begynne med noe nytt krever disiplin.

 • For det første må du jo huske på å gjøre det nye i stedet for det gamle. Du kan ikke gå på autopilot lenger.
 • For det andre kanskje du ikke er så flink til å gjøre det nye. Du må lære noe nytt og øve på det.
 • For det tredje og vanskeligste – er du kanskje blitt avhengig av den gamle vanen, for eksempel å røyke eller spise godteri.

Det sies at du trenger å gjøre en ny ting 20-30 ganger før det blir en vane. Derfor er det lurt å bare forandre én vane av gangen, ellers krever det alt for mye disiplin.

Så min anbefaling til deg om du har nyttårsforsetter, jobb med ett av gangen til det blitt en vane og sett deg små konkrete delmål, for eksempel på ukesbasis.

Et egenopplevd eksempel fra i fjor

Jeg satte meg et nyttårsforsett om å trimme på en måte som var mer gunstig for ryggen min og arbeidstidene mine. Jeg hadde problemer med en stiv rygg på grunn av skeiv ryggsøyle i korsryggen og jeg jobber sene kvelder én til to ganger i uka.

Jeg bestemte meg for å bytte ut frokostspinning klokken 6:45 om morningen med coretrening på dagtid. Spinning var lett å gjøre, ga masse endorfiner og god kondisjon og frokostspinninggjengen var en sosial gruppe hvor jeg trivdes godt.

Core, som innebærer trening av kjernemuskulatur, var vanskelig, med mange øvelser jeg ikke klarte. Det var ikke morsomt, bare veldig slitsomt de første ti gangene.

Nå etter ett år klarer jeg de fleste øvelsene. Jeg kjenner at det gjør godt for ryggen min og synes faktisk det er deilig å gå på coretrening. Jeg har ikke lenger vondt noe sted.

Min kiropraktor sa i dag at jeg hadde fått god bevegelighet i ryggen sammenlignet med tidligere.

Jeg sniker meg inn på spinning én gang i blant på dagtid fordi jeg liker fortsatt å spinne. For å bøte på savnet av frokostspinninggjengen er jeg fortsatt med i Facebookgruppa deres.


2 Responses

 1. siri Hjartholm
  | Svar

  Godt skrevet Birgitta. Og et fint eksempel jeg gjennkjenner. Endring er smertefullt i starten og veldig godt å kjenne på en ny mestringsfølelse når jeg skjønner at resultatet er verdt den første smertefulle prosessen.

  • Birgitta Vikström
   | Svar

   Ja Siri, det er derfor det krever disiplin å endre vaner. Og resultatet av endringen må være så viktig at det er verdt litt ubehag.

Legg igjen en kommentar