Hold hjernen i form

med Ingen kommentarer
Jeg synes det er interessant å følge ny forskning om hvordan hjernen fungerer, spesielt hva som skjer i hjernen når vi blir eldre. Jeg sluker  all den informasjon jeg kan finne om faget og følger blogginnleggene til Irena O’Brien i The Neuroscience School.

Dette innlegget tar opp noen av de funnene som har inspirert meg og så håper jeg at det ikke er noe vesentlig jeg har missforstått.

Hva skjer i hjernen når vi blir eldre?

Den gamle myten om at vi mister hjerneceller, er bare en myte. Det som skjer er at hjernen skrumper litt sammen og noen koblinger går tapt. For noen kan det medføre dårligere hukommelse, men ikke for alle. Det fine er at hjernen er fleksibel og at nye koblinger kan dannes. Om en del av hjernen er blitt skadet er hjernen flink til å kompensere og la andre celler overta. Det betyr at det kan dannes nye «stier» eller kommunikasjonsveier i hjernen også når vi blir eldre. Så alder er ingen hindring for å lære nye ting. Det krever øving naturligvis!

Kilde: TV-program Evig Ung, 20/4 2017

Hvordan holder du hjernen i form?

Bruk bena

Den beste måten å holde hjernen i form er fysisk trening. Turer i skog og mark er ypperlig. Det er viktig at bena blir belastet, som de blir når man går eller løper. Ny forskning viser at når vi bruker bena blir det sendt signaler til hjernen som er avgjørende for produksjon av nerveceller, noe som er viktig for vår evne til å håndtere stress og å tilpasse oss utfordringer i livet.

Kilde: Leg exercise is critical to brain and nervous system health, Science Daily

Bli andpusten

Det er ekstra gunstig om du i korte intervaller anstrenger deg så mye at du blir ordentlig andpusten og produserer melkesyre. Melkesyre i hjernen bidrar til at det blir dannet nye nerveceller og nye blodårer i hjernen i området rundt hippokampus. Dette styrker hukommelsen og kan motvirke demens.

Kilde: Professor Linda Berggren, EKKO 19.06.2018. Professor Berggren anbefaler intervaller på 1-2 minutter med høy puls.

Spis sunt

Visste du at det går flere nervesignaler fra tarmene til hjernen enn fra hjernen til tarmene. Det betyr at tarmsystemet kan overstyre hjernen. En «dårlig» mikrobflora i tarmene kan f.eks, forårsake depresjon. Dette har Giulia Eders skrevet om i sin bok Sjarmen med tarmen.

Det kostholdet som anbefales er middelhavskost, mye grønnsaker, fisk og olivenolje. Hjernen består av 60% fett. Nervebanene i hjernen er isolert med fett – så ikke vær redd for å spise fett, men spis det fettet som er sunt; som f.eks. olivenolje, kokosfett og smør, ikke lettprodukter eller herdet fett. Unngå hvitt sukker og hvitt mel!

Bruk hode

Ikke kjøp «apper» for å trimme hjernen, fordi du blir bare bedre på det det du trener – ikke på noe annet. Selv er jeg en kløpper på Sudoku og det har jeg ikke så stor glede av, unntatt når jeg løser Sudoku. Det gir kortvarig glede og mestringsfølelse.

Tren hjernen på det du virkelig vil lære f.eks. et nytt språk, spill bridge for å trene hukommelsen og sjakk for å trene strategisk tenkning.

– og bena samtidig

De to beste treningsformerne for hjernen som jeg kan tenke meg er å:

  • lære seg å danse, f.eks. tango.
  • orientere med kart og kompass i ukjente terreng. GPS er juks!

 


Om du synes det er vanskelig å komme i gang på egenhånd?

Legg igjen en kommentar