Hva er din 5-års visjon

med Ingen kommentarer
Det er en kald februardag i 2011, åttende dagen på et intensivt treningskurs i coaching med en amerikansk guru. Vi har jobbet tolv timer daglig og er ganske utkjørt og ser egentlig bare frem til å få «diplomet». Da spør guruen: Hva er din 5-års visjon?

Hvordan skal ditt dagligliv være om 5 år?

Jeg husker jeg tenkte: Om fem år er jeg sytti og pensjonist for lenge siden. Det trenger jeg vel ikke ha noen visjon for? Da kan jeg bare ta det med ro og gjøre det som faller meg inn. De andre kursdeltakerne var ti, tyve og noen til og med tredve år yngre enn meg, for dem kunne det nok være en mening med det, men ikke for meg, vel.

Guruen er bare et par år yngre enn meg og han forteller oss om sin 5-års visjon. Han vil fortsette med:

  • fysisk trening en halv time hver dag,
  • lese faglitteratur en halv time hver dag, og
  • skrive fagartikler en halvtime hver dag

Han vil bruke mer tid på å forvalte sine investeringer i eiendomsbransjen og han vil redusere antallet undervisningsdager i utlandet til halvparten av hva det er nå. Noe som betyr at han lenge har brukt tid på å utdanne yngre personer som kan ta over som «trainere».

Han er ikke gift og har ikke barn, men han betrakter oss coacher og spesielt dem som har tatt videreutdanning til trainere som sin familie. Han skriver nyhetsbrev til oss i familien hver uke med faglige innsikter og refleksjoner.

Ja, ja, tenker jeg, kan han ha en 5-års visjon så kan jeg.

Vi fikk en time på oss å skrive ned vår visjon og siden skulle vi lese opp den for en annen kursdeltaker slik at det føltes mer konkret og bindende. Og det må jeg si. Det er noe av det beste jeg har gjort. Den 5-års visjonen har fungert som et kompass for meg.

Den har hjulpet meg å velge hva jeg skal gjøre og hva jeg ikke skal gjøre. Det er takket være 5-års visjonen at jeg lever mitt drømmeliv på fjellet om sommeren, at jeg går på ski om vinteren og at jeg trener regelmessig minst tre ganger i uka resten av året.

Det er også derfor jeg har valgt å fortsette å jobbe profesjonelt med coaching og kurs etter pensjonsalder. Det er derfor jeg sørger for å holde kontakten med og å treffe barn, bonusbarn og bonusmamma, som alle, unntatt én, bor i utlandet.

Det er kun på et punkt at jeg ikke lever etter 5-års visjonen. Det gjelder det å være sammen med venner. I visjonen har venner en større plass i mitt liv. Det er noe jeg er bevisst på og holder på å forandre.

Bildet er malt av den svenske kunstneren Hans Erik Eriksson
Bildet er malt av den svenske kunstneren Hans Erik Eriksson

Hva er din 5-års visjon?

Dersom du har lest alle tips og refleksjoner jeg har publisert i sommer har du kanskje gjort deg noen tanker om hvordan du ønsker at ditt pensjonistliv skal være.

Hvordan tenker du deg at ditt ideelle liv ser ut om 5 år. Hvor mye tid vil du bruke og hva vil du gjøre for å:

  • Omgås med venner og familie og med hva slags aktiviteter
  • Holde kroppen og hjernen i form
  • Skape mening i livet, f. eks.: gjøre noe du brenner for, utvikle et talent, realisere en drøm
  • Sette spor etter deg, gjøre noe for andre
  • Ha det gøy i hverdagen, gjøre ting du liker kun for din egen skyld

Her har jeg har ikke tatt opp områdene økonomisk trygghet eller boligsituasjon, siden det ikke er «mitt bord». Om du trenger å gjøre forandringer her er det mange eksperter der ute du kan spørre. Ikke nøl med å gjøre det!

OK, da er ønskelisten klar og nå gjelder det å gå fra tanke til handling:

Aller først skriv ned din visjon som om den allerede er virkelig, for eksempel i form av et brev til din beste venn, datert september 2023. «Kjære venn, jeg vil fortelle deg litt om hvordan jeg lever mitt liv som pensjonist nå.»  Fortell konkret om hva du gjør om dagene og i løpet av et år.

Deretter skriv ned et sted du ser det hver dag:

  • Hva trenger du å forandre på?
  • Hva vil du gjøre mer eller mindre av i året som kommer for å nærme deg din 5-års visjon?

For å komme i gang: Gå tilbake til Tips nr. 1 Stå opp om morgenen og ha en plan for dagen.


Om du trenger en samtalepartner eller synes det er vanskelig å komme i gang på egenhånd?

Legg igjen en kommentar