Stå opp om morgenen og ha en plan for dagen

med Ingen kommentarer
Stenger du av vekkerklokken når den ringer og tenker jeg skal bare bli i sengen litt til. Jeg er jo pensjonist og trenger ikke å stå opp med én gang. Og så våkner du med et rykk klokken elleve og halve dagen har gått. Det blir lett en vane å slakke litt på rutinene. Dagene går og går og du rekker egentlig ikke noe mer enn å spise, lese avisen og gå i butikken. Ingenting som er viktig på sikt blir gjort.

Hva er problemet?

Du trenger et mål og en plan.

Før du ble pensjonist tenkte du kanskje. Når jeg blir pensjonist skal jeg rydde huset, lage album til barna, lære et språk, gå på tur hver dag, omgås venner, arrangere familietreffer, reise på opplevelsestur til utlandet én gang i året og så videre.

Men ikke noe av dette blir noe av fordi du går hjemme og soser.

Du trenger noen konkrete mål og en plan for at noe skal bli gjort, og du trenger å stå opp om morgenen.

Hvorfor?

Fordi din tid er nå….

Når vi blir pensjonister innser vi, om vi ikke har gjort det tidligere, at tiden er utmålt og at det gjelder å gjøre det beste ut av den tiden vi har igjen, selv om vi ikke vet hvor lenge det er.

Det er nå du har tid og anledning å gjøre det som er viktig for deg. Kanskje du har en drøm som du har mulighet å gjøre virkelig nå.

For de av oss som har en alvorlig sykdom blir dette enda mer tydelig. Tenk bare på Gunhild Stordalen og hva hun får til med sitt EAT-prosjekt.

Hvordan?

Ha rutiner og gjør forskjell på hverdag og helg.

Ikke overdriv det og planlegg 10 aktiviteter hver dag. Da blir du bare skuffet. Bestem deg for eksempel for å gjøre tre viktige ting hver dag. Kvelden før bestemmer du deg for hvilke aktiviteter du skal gjøre neste dag og noter det der du ser det neste morgen. Så kan du hake av når det er gjort. Det gir en god følelse.

Det kan for eksempel være å trene eller gå på tur i én time, å bruke et par timer på ditt livsprosjekt eller det prosjektet du for tiden holder på med og å omgås familie eller venner noen timer.

Det er fint å fortsette vanen med å gjøre forskjell på hverdag og helg, slik at på hverdager legger du inn oppgaver som ligner på arbeid og i helgene oppgaver som ligner på fritid.

Slik gjør jeg det

For et år siden laget jeg meg noen ambisiøse dager som så ut slik:

  • Stå opp klokken seks og dra på frokostspinning på Friskis&Svettis – da fikk jeg trim, frokost og sosialt fellesskap .
  • Møte med webdesigner og jobbe med websiden tre timer
  • På kvelden online-møte med min coachmentor en time

Jeg oppdaget at det ikke fungerte godt for meg å ha både en tidlig morgenøkt og en kveldsøkt og ofret frokostspinningen for å kunne fungere godt mentalt på kvelden.

Nå sover jeg lenger om morgenen og sørger for at jeg får trent allikevel. En dag med trening kan se slik ut:

  • Stå opp klokken åtte, lett frokost og avis
  • Formiddagsgym på Friskis&Svettis 1 til 1½ time
  • Dagens høydepunkt er en god brunsj med cappucino, egg, hjemmelaget brød med mer.
  • Coaching med en klient inklusive forberedelser og etterarbeide 2½ time
  • På kvelden har jeg coachtrening der vi møtes «live» eller «on-line».

I helgene går jeg på tur og møter venner.


Synes du det er vanskelig å komme i gang på egenhånd?

Legg igjen en kommentar