Det er du som skaper meningen i ditt liv

med Ingen kommentarer
For noen år siden var tømmermester Geir klient hos meg. Han var i 40-årene og kom til meg fordi han ikke var glad lenger og følte at det ikke var noen mening med livet. Han hadde en sønn på 10 år som han ønsket å være en god far og rollemodell for. Han visste bare ikke hvordan han skulle få det til.

Jeg ga Geir en hjemmelekse: Skriv den talen som du ønsker at sønnen din skal holde, én gang i fremtiden, i forbindelse med sin fars begravelse. Geir fikk hakeslepp: – Mener du at jeg skal skrive min egen nekrolog?

– Nei, du skal skrive en tale fra sønnen din til deg om hva du har betydd for han, sa jeg.

En av mine kjepphester er at det er ikke noen vits i å søke etter meningen i livet. Meningen i livet skaper du selv. Og den meningen kan være forskjellig i ulike faser av livet. Som Søren Kirkegaard sier:

Livet kan bare forstås baklengs, men må leves forlengs.

Jeg vet ikke hva du er mest interessert i :

  • å forstå meningen i det livet du har levd så langt
  • eller å skape mening i det livet du har igjen

For meg er det viktigste nå å skape mening i det liv jeg har igjen.

På engelsk har vi uttrykket to live on purpose. For meg betyr det å ha et kompass å styre etter. Jeg vet ikke eksakt hva det vil lede til, men det gir en retning i livet.

Min hensikt er å inspirere og motivere andre seniorer til å skape seg gode og meningsfulle liv, der de fokuserer på muligheter i stedet for begrensninger.

For å kunne gjøre det bruker jeg evner og ferdigheter jeg har opparbeidet meg i livet så langt og jeg fortsetter å videreutvikle dem for å stadig bli bedre på det jeg gjør. Jeg utvikler meg mot det jeg skal bli når jeg blir stor. Ser vi det i et større perspektiv så vil jeg gjerne sette spor etter meg.

Så hvilke spor vil du sette etter deg?

Hvordan vil du bli husket? Hvordan vil du la ditt lys skinne for alle i huset?

Mange mennesker slår seg til ro når de blir pensjonister. Dersom de har tak over hodet, trygghet, familie, venner og penger nok til å leve et vanlig liv slår de seg til ro med det. De trenger ikke noe mer. Og det er sant. De trenger ikke noe mer for å ha et OK liv. De blir i bekvemmeligheten. De aller fleste gjør det, fordi det er – akkurat bekvemt  – og det er litt skummelt å stikke ut hodet og å gå ut av komfortsonen.

Men tenk å ha et liv, der du setter spor etter deg, der du gjør noe som betyr noe for andre. Hvordan ville det være?

Saken er den at om du ikke jobber for å gjøre mer av det du vil eller drømmer om og ikke planlegger for det, så blir det ikke noe av. Tiden flyr uten at noe av det som er viktig for deg blir gjort.

Hva er ditt lys?

Tenk på at du skal gjøre det av lyst, ikke av plikt. Det skal være det du har lyst til å gjøre og det som du synes er viktig, ikke det du tror at andre forventer av deg.

Tenk etter:

  • Hva engasjerer deg?
  • Hva brenner du for?
  • Hva er du flink til?
  • Hvilke erfaringer og kunnskaper har du som er viktige å videreføre?
  • Hva kan du bidra med i samfunnet?
  • Hvordan vil du bli omtalt?
  • Hva vil du bli husket for?

Min svigerinne er et godt eksempel på en person som setter spor etter seg. Hun har sammen med sin søster som bor i USA, skrevet boken  «Minnen/Memories» om deres barndom og flykt til Sverige under krigen. De har også publisert boken «Stick/ Knit» med sine beste strikkeoppskrifter, der barnebarna er modeller.


Om du synes det er vanskelig å komme i gang på egenhånd?

Legg igjen en kommentar